dijous, 29 de novembre del 2018

1a avaluacio

Los devastadores efectos del cannabis en los jóvenes

Los devastadores efectos del cannabis en los jóvenes

Psicosis, esquizofrenia, cambio de carácter… Una psiquiatra experta en drogadicciones explica los peligros que conlleva para la salud el consumo de una droga que gana adeptos entre los menores



Un hombre ofrece un porro a una joven./
Un hombre ofrece un porro a una joven. 

VIRGINIA MELCHOR
"Tranquila mamá, es sólo marihuana: no es malo para la salud y no engancha. Todos mis amigos fuman". Es el cuento que muchos adolescentes sueltan a sus madres después de que estas les encuentren un librillo de papel en la mochila del colegio. Pero no son los únicos que flipan con el porro. Las creencias de estos chavales son compartidas por un amplio núcleo de la población. Su módico precio, la facilidad para conseguirlo, una imagen amable pese a sus nocivos efectos y la permisividad social convierten el cannabis en una droga de consumo sencillo e iniciático. Casi uno de cada cinco jóvenes de entre 15 y 34 años admite haber fumado porros durante el último año. Así lo refleja la Encuesta Domiciliaria sobre Alcohol y otras Drogas 2013/2014, elaborada por el Plan Nacional sobre Drogas tras consultar a 23.136 españoles de entre 15 y 64 años. El porcentaje se sitúa en un preocupante 12,2% si el periodo de tiempo se reduce a los últimos 30 días. Y lo que es aún más grave: el 36% de las personas que se han iniciado en el consumo de cannabis durante el último año son menores de edad -61.085 adolescentes de entre 15 y 17 años-, un dato que refleja la tendencia al alza y el tirón de esta sustancia entre los más jóvenes.
El cannabis se ha convertido para ellos en algo casi inocuo, similar a la nicotina para las generaciones anteriores. Sin embargo, sus efectos resultan devastadores para la salud. Puede provocar adicción y aumenta el riesgo de caer en sustancias aún más peligrosas o sufrir una enfermedad mental. Estas son algunas de las consecuencias que arrastran los colocones de 'maría'.







































-Trastorno en el conocimiento: El consumo de cannabis en personas menores de 18 años, con un sistema nervioso aún en desarrollo, suele tener graves consecuencias sobre la salud mental, porque afecta directamente a la cognición, que es la capacidad del ser humano para conocer a través de los órganos de percepción. "Esta droga produce un efecto inmediato en la memoria, la atención y el rendimiento, incluido el escolar", explica Ana González Pinto, profesora titular de la UPV/EHU y psiquiatra de Osakidetza. Una investigación del Hospital Clínic de Barcelona sugiere que la edad de inicio en ese hábito puede condicionar los cambios estructurales que causa en el cerebro, que son mayores cuando se comienza antes de los 16 años y pueden derivar en problemas de conducta en la edad adulta. "En estos casos, el cerebro está todavía en formación y no ha llegado a desarrollarse del todo, por lo que los efectos son mucho más indeseables que en personas de mayor edad", apunta la experta. Otro reciente trabajo sobre esta cuestión realizado en el Centro para la Salud Cerebral de la Universidad de Texas concluyó -en línea con otros muchos anteriores- que fumar esta sustancia provoca al principio una mayor actividad cerebral, que comienza a degradarse muy rápidamente. El deterioro va acompañado de una paulatina pérdida de materia gris, que podría ser la explicación de la reducción del coeficiente intelectual que padecen los consumidores habituales.
- Adicción: Otra de las principales preocupaciones por su uso es la adicción. "Un 12% de los consumidores de cannabis se hacen dependientes y son los jóvenes quienes más riesgos corren de acabar enganchados", detalla la psiquiatra de Osakidetza. Un 16,5% de quienes empiezan a tomarlo durante la adolescencia desarrollan una adicción, según el investigador Wayne Hall, de la Universidad de Queensland, en Australia, que ha realizado una recopilación de veinte años de trabajos científicos sobre el cannabis. Estos datos indican que esta droga es, en cualquier caso, menos adictiva que otras sustancias de uso frecuente, como la nicotina, que tiene una tasa de adicción del 32%; la heroína, con un 23%; la cocaína, un 17%, y el alcohol un 15%.
- Síndrome amotivacional: Hay un porcentaje de personas que, fumando a diario, desarrollan el síndrome amotivacional; es decir, el típico 'paso de todo'. "Se caracteriza por la apatía, la falta de ganas y el poco interés que tiene el joven en relacionarse con los amigos y la familia", explica González Pinto. Este trastorno está relacionado con el consumo. "Se mantiene inmediatamente después de dejar de fumar, pero no ocasiona un daño permanente", puntualiza la experta en drogodependencias.
- Mayor riesgo al volante: Ponerse a los mandos de un vehículo después de haber consumido cannabis puede tener consecuencias fatales. Se ha demostrado que esta substancia altera la percepción del entorno, provoca somnolencia, aumenta el tiempo de reacción y disminuye la capacidad de reconocer los riesgos en la carretera. "Con el consumo combinado de cannabis y alcohol, algo habitual, los efectos son una suma tremenda y la conducción se vuelve mucho más peligrosa", explica González Pinto.
- Cambios de carácter: El consumo frecuente de hachís provoca cambios de carácter, principalmente en menores, y, por consiguiente, deteriora la convivencia en el hogar. "Los jóvenes se aíslan en casa, se vuelven más irritables, más ansiosos e, incluso, pueden ponerse agresivos con sus propios padres", observa la psiquiatra.
- Psicosis: El consumo habitual de esta droga también favorece la aparición de fenómenos psicóticos, sobre todo, en aquellas personas que han comenzado a fumar marihuana durante la adolescencia o tienen familiares con trastornos de este tipo. "El cannabis duplica en personas vulnerables el riesgo de desarrollar esta enfermedad mental", apunta la experta, que insiste en que "entre el 55% y el 67% de los pacientes que ingresan por primera vez en un hospital con un cuadro psicótico son consumidores de esta substancia". Una complicación caracterizada por la ansiedad, delirios paranoides o de persecución e ideas de suicidio, que suele estar acompañada de pánico, paranoia, depresión y desorientación en el tiempo y en el espacio.
- Esquizofrenia: El consumo de cannabis favorece el inicio precoz de la esquizofrenia, que es la forma más grave de pérdida de contacto con la realidad. "Los menores de 18 años son quienes más posibilidades tienen de desarrollarla. Los efectos dependen de la dosis, pero fumar habitualmente ya es un factor de riesgo incluso en pequeñas cantidades", detalla la psiquiatra de Osakidetza. Para los especialistas es fundamental combatir el consumo de cannabis para retrasar la aparición de la enfermedad. "El consumo en adultos es una decisión individual, pero en los menores debe evitarse", opina la profesora de la UPV/EHU.
- Provoca hambre y sueño: Uno de los efectos mejor conocidos de la marihuana, es el hambre voraz que suscita poco después de consumirla, provocando un antojo especial por los dulces. Pero, ¿por qué abre el apetito? Un nuevo estudio realizado por científicos internacionales ha revelado la explicación neuronal. Según esta nueva investigación realizada en ratones, las células encargadas de reducir la sensación de hambre funcionan de forma diferente a la habitual al activarse el receptor cannabinoide. Es decir, la estimulación del apetito está conducida por las mismas neuronas que se encargan de generar la sensación de saciedad, conocidas como proopiomelanocortinas (POMC), por lo que esta impresión de "estar lleno" desaparece.
El consumo de hachís también provoca somnolencia. "Muchas personas fuman por la noche para poder dormirse", detalla la experta en drogodependencias. La abstinencia, en cambio, origina insomnio.
- Afecta a embarazadas y a la calidad del esperma: Otro de los efectos negativos del consumo prolongado de marihuana es que reduce la cantidad y calidad del esperma. "El cannabis se asocia a menor volumen seminal en el hombre", precisa González Pinto. Pero las consecuencias también las sufren los futuros hijos de embarazadas consumidoras de marihuana. Varios estudios epidemiológicos han observado una relación entre el consumo de esta sustancia y un peso reducido de los niños en el momento del nacimiento. "Su uso durante el embarazo puede producir algunos problemas en el feto aunque de menor entidad que el alcohol", apunta la psiquiatra de Osakidetza.
- Complicaciones físicas: El uso prolongado también puede producir complicaciones crónicas que afectan al sistema respiratorio, provocando irritación bronquial y pulmonar. "El cannabis dilata los bronquios. La exposición prolongada se asocia con bronquitis obstructiva y con un aumento de riesgo de cáncer de pulmón. También son frecuentes la tos crónica y la reducción de la capacidad pulmonar si el consumo es repetido", describe la profesora de la UPV/EHU.
1. Llegeix següent text i fes-ne un resum en 5 línies.
Els cannabis, com qualsevol altre droga, pot arribar a afectar el cervell, i produir malalties mentals, o si ho fan de joves en ser adults tenir problemes mentals, fisics i psicologics.
Hi ha diferents tipus de conseqüencies:
-transtorn del coneixement.
-addicció
-sindrome amotivacional
-major risc al volant
- canvis de caracter
-psicosis
-esquizofrènia
-provoca fam i son
-afecta a les embaraçades, i la calidad de l'esperma
-complicacions fisiques
- canvis de caracter
-psicosis
-esquizofrènia
2. Escriu-ne el tema en una sola paraula.  
Cannabis
3. Què en penses sobre el tema de la marihuana? Fes una llista de 5 coses negatives que produeixin als fumadors habituals.
Que no es bona per el cos, qeu pot arribar a provocar malalties menatals.
-fam
-son
-complicacions fisiques
-canvis de caracters
-trastorn del coneixement


4. Tria 4 paraules que t'hagin cridat l'atenció i explica per què-
 -major risc al volant, perque no sabia que la maria podia arribar a afectarte quan agafafes el cotxe.
-sindrome amotivacional,
-afecta a les embaraçades, i la calidad de l'esperma

-psicosis
5. Per què provoca una fam ferotge i sed?
les cèl·lules encarregades de reduir la sensació de fam funcionen de forma diferent a l'habitual en activar el receptor cannabinoide. És a dir, l'estimulació de la gana està conduïda per les mateixes neurones que s'encarreguen de generar la sensació de sacietat, conegudes com proopiomelanocortinas (POMC), de manera que aquesta impressió de "estar ple" desapareix.
6. Quins transtorns mentals pot provocar?
 -complicacions fisiques
- canvis de caracter
-psicosis
-esquizofrènia
7. Pot provocar els mateixos símptomes en totes les persones? Per què?
8. La marihuana per què és més nociva en adolescents?
 Per que volen provar coses noves, i pot arribar a enganxar i quan començes afumar Marihuana, no pots aturar perque es addictiva.

dimecres, 28 de novembre del 2018

dimarts, 27 de novembre del 2018

1a avaluació

L'accentució

1. Totes aquestes paraules porten accent a la vocal tònica. Poseu-l’hi.
cantaré                comité                 mossén               cafè                        aprén
entén                   puré                       alè                         pagés                    imprés
irlandés               cinquè                  només                 entés                    també
consomé             congrés               gairebé                faré                       interés
això                       ressó                     boirés                  afició                   ambdós
espòs                   presó                    arrès                     cotó                      refós
exclòs                   allò                        però                      sinó                      curiós
talós                      gloriós                 repós                    difós                     inclós
2. Les paraules següents són totes agudes. Poseu l’accent a les que n’hagin de portar.
riuet                      colliu                     demà                    permís                 anirán
algún                    llumins                  Ramón                 porro                    avís
així                         crostó                   votació                 anireu                  Ferran
procés                 respón                    cigró                      campió                 espai
3. Aquestes són totes planes. Accentueu les que calgui.
corríem                deies                    telèfon                           dèebil                     rèiem
escrivia                orígens                parlavem                      òrfe                       fèssin
xerif                      llapis                     avisaven                       núvol                    diguèssiu
feíeu                     cantàveu             fenòmen                        sortíeu                  cèrvol

4. En aquesta llista de paraules només les esdrúixoles porten accent. Poseu-l’hi.

Grècia                 espaiosa              pàtiria                   trajectòria                   mengessin
artilleria             pòlvora               Letònia                 policia                           càmera
acadèmia           esglèsia               pertinent              ferestega                      orígen
palauet                hostilitat             ciència                  exigua                            dolcissima
5. Com hauríem d’escriure correctament aquestes paraules tenint en compte la posició de la síl·laba tònica? Poseu-hi els accents que calguin.
hoquei              olimpiades         dioptria                xassis                      èlit
xandall              mèdul·la             viking                    rèptil                     periòde
atmòsfera          interfón            pneumonia          termostat             tulipà
isobara               missil                  futbol                     tèxtil                    omoplat
6. En aquestes frases hi falten tot d’accents diacrítics. Poseu-los-hi.

1. El meu net te un os de la mà més llarg del que es normal.
2. Si ara em dius que si que vens a fer la volta al món no sé pas que et puc dir per no fer-la.
3. Te més sòn des que dorm com un soc ara que sap que no deu res.
4. Ha molt el sucre per endolcir la mousse de mores que us vol oferir per postres.
5. Els bens de l’acusat són un pel més reduïts del que creu el seu advocat.
7. Accentueu el text següent. Tingueu en compte que hi falten 30 accents.
Abans-d’ahir no se que va passar, però només recordo que després d’arribar a casa varem asseure’ns al sofà perquè voliem veure que feien a la tele i ens varem adormir. I fins avui, que es dissabte, no ens hem despertat.
Jo em trobo bé, no obstant el mal de cap de que em ressento. El Ramón, però, encara te sòn i es passeja per la masia com una anima que cerca repòs. Que hauriem de dir que ens ha succeït? Per què hem dormit aquest munt d’hores? Es potser perquè en l’ultim apat que ferem haviem pres un cafè espés amb un gust estranyament curiós?
8. I ara accentueu aquest altre en què en falten 27.
El cotxe es va aturar del tot al semàfor que hi ha a la cantonada dels carrers Corsega i Sicilia. La Maria no sabia per que. I si no hi havia benzina al dipòsit? I si hi havia algun problema mecànic? Com que no sabia que fer, va trucar a la seva companyia d’assegurances amb l’estupida pretensio que li poguessin resoldre el problema. Després de premer els números que indicava la targeta que li havien lliurat en contractar l’assegurança, va sonar una d’aquelles músiques que pretenen ser simpatiques, pero que poden fer perdre la paciencia a l’usuari mes sofert del mon. Finalment, li sembla sentir una veu amb un marcat accent francés, pero nomes li ho sembla, perque amb la cridoria i els claxons dels conductors dels vehicles no podia sentir res. Allò era un caos!
9. Accentueu ara els fragments d’aquests llibres.
No tenia la funció sanitaria ni tampoc la d’administrar cures propiament dites, sinó que més aviat tenia una activitat hospitalaria, en el sentit mes estricte de la paraula. L’hospital, a recer del monestir, acollia i alimentava homes i dones pobres, rodamons, pelegrins, infants abandonats i altres persones malaltes i de vida miserable.
Els religiosos del monestir de Sant Pere se’n feien carrec i el gestionaven. El centre es mantenia en part gracies als donatius de molts dels finats que per guanyar-se mes de pressa el cel ho deixaven indicat aixi en els seus testaments.
Va ser un vespre, allà a l’hospital, mentre els monjos repartien el plat de pobres, quan una dòna malalta i mig moribunda va estirar la maniga de l’habit de fra Basili per explicar-li el que havia vist.
El pont dels jueus, Martí Gironell
La primera cosa que Teresa Valldaura veie així que obri els ulls fou una tórtora a l’ampit de la finestra. Mes petita que un colom, amb el plomatge de color de cafe amb llet i un collaret negre a mig coll. Quina desvergonyida. Una angoixa sobtada li estrenye el pit: el dia que Valldaura havia mort, una tórtora havia parrupejat a la finestra. Sabe que era una tórtora perque la Sofia digué: “Miri, mama, una tórtora. Tan salvatges que son…” No se n’havia recordat mai mes. La tórtora, abans d’emprendre el vol, rigue. La Teresa es frega els ulls, es posa una ma davant de la boca per ofegar un badall i a l’ultim es toca els genolls: de fusta. Quan estaria a punt d’emprendre el gran viatge, li agradaria cremar-ho tot: que tot el que havia estimat, mobles, arbres, casa, moris ences. Purificat. Fora records!
Mirall trencat, Mercè Rodoreda
Aquell any [1988], l’autor angloindi Salman Rushdie va publicar la seva quarta novel·la, Els versos satànics (la versió catalana va sortir l’any següent). El titol feia referència a un suposat afegitó fet pel profeta Muhàmmed a un capitol de l’Alcor, segons el qual era permissible venerar tres deesses preislamiques, trencant aixi el monoteisme pur del llibre sagrat. Aquesta referencia, lligada a un capitol que dona una versio gens ortodoxa de la vida del profeta, va ser suficient perquè l’Índia, pais amb una important minoria musulmana, prohibis el llibre tan sols dues setmanes despres de la seva publicacio. Tot seguit, els musulmans britànics van demandar l’editorial londinenca, i deu països islàmics més van seguir l’exemple indi i el van prohibir.
 La vida després de Déu, Matthew Tree

SOLUCIONARI:
  https://ismafuster.wordpress.com/2013/04/02/solucions-exercicis-daccentuacio/

1a avaluacio

L'accentuació






Més exercicis interactius sobre l'accentuació:

http://enxaneta.info/activitats/accentuacio/3
Resultado de imagen de accentuació exercicis

1a avaluacio

La Revolució Francesa, tema 2 dossier socials


Resultat d'imatges de revolució francesa
    1. Cerca informació sobre les etapes de la Revolució francesa. En fas un esquema dels punts més importants.
 Se dividia en dues etapes, l'absolutisme i el liberalisme.
-L'absolutisme: hi havia tres poders -poder executiu
                                                          -poder legislatiu
                                                          -poder judicial

    2. Cerca informació sobre l'imperi napoleònic. Quins eren els objectius del Congrés de Viena? Quines mesures es varen prendre per aconseguir-los?
Vaser gracies a un amperador enomenat Napoleó. Es va autocoronar emperador al 1804. L'emperador ho controlava i ho decidia tot.


   3. Fes un esquema de les revolucions als diferents països, amb dates corresponents i el seu resultat.

Industrial:és el procés d'industrialització amb el conjunt de canvis econòmics i socials


Francesa:es considera el model de revolució política de la seva època i va suposar la conquesta del poder per la burgesia i el desplaçament de l'aristocràcia i el clergat.


Russa:fou un procés polític que culminà el mateix any amb l'establiment d'una república que substituí el sistema tsarista anterior i que porta a l'establiment de la Unió Soviètica.


Americana: va ser un conflicte entre les Tretze Colònies britàniques a Amèrica del Nord i la seva metròpoli


Anglesa: és el període de la història del Regne Unit que abasta des 1642-1689.









   4. Quina era la situació d'Itàlia i d'Alemanya al començament del segle XIX? 

Alemania
Estava dividit en 39 estats.
Els romans donaren el nom de germànics a unes tribus situades a la riba esquerra del riu Rin que parlaven una llengua indoeuropea, tenien tendències nòmades i practicaven una economia ramadera.






Italia
També estava dividit en diferents estats.
Itàlia es convertiria en un mosaic de ciutats-estat que lluitaven entre si per aconseguir l'hegemonia sobre la resta, amb freqüents intervencions de les potències circumdants i de l'Església





   5. Explica com es va desenvolupar el procés d'unificació d'Itàlia. Quin territori el va liderar?
Van ser els borbons que van liderar.

   6. Quin era l'obstacle principal per a la unificació d'Alemanya? Explica com es va fer.




   7. Quins trets comuns representen la unificació d'Itàlia i d'Alemanya?
Que els dos estaven separats en diferents paisos.

   8. Quins problemes persistien a la darreria del segle XIX a l'Imperi Austríac i a l'Imperi Turc?

dimecres, 21 de novembre del 2018

1a avaluacio

Si et fa patir, no és amor (25 novembre)




https://youtu.be/IdiDQdadRP4






    1. Després d'haver vist, amb atenció, aquest vídeo del programa "Ofici de viure" que parla sobre l'amor i les seves diferents vessants, fes-ne un resum al teu blog on expliquis el següent:

       A/ Resum general del contingut.
Explica com pots ser acosada o estas sofrint un maltracte, igual com fisic o psicologic

      B/ Explica les diferents intervencions de les persones que conten la seva experiència sobre el tema, i també l'opinió dels experts.
Comenten aixi com has de reaccionar si pateixes maltractament, i encare que et faci pena o t'amenacin ho has de deixar, i anar a demanar ajuda, com a l'112.

      C/Què és el que més t'ha cridat l'atenció? Per què? Justifica la teva resposta.
Que la gent hagui de doanr permis per fer alguna cosa, o tu aguis de demanar si et pots posar una cosa, o que haguis de demanar permis per poder sortir.
      D/ Com creus que vius l'amor? T'ha ensenyat alguna cosa el programa que has vist? Quines reflexions importants n'extreus?
Que quan vegi que algu em maltracta o m'impadeix fer alguna cosa el deixaré o el denunciaré.

     E/ Creus que vivim moments difícils per a les relacions personals? Per què?
Si, perque quan fan alguna cosa que no t'agrada et pots enfadar o en cualque moment et pots posar gelos, per que es normal que la gent sigui gelosa en un  moment concret, pero quan la gent es gelosa sempre arriba a canssar.

     F/Opinió personal del tema en general.
Que cada vegada que algú sofresqui acós o maltractament, ha de avisar o denunciar perque cada dia pot anar a pitjor.

dimarts, 20 de novembre del 2018

1a avaluacio

25 de novembre

Resultat d'imatges de 25 novembre

      El 25 de novembre és el dia mundial contra la violència cap a la dona.

Cerca informació sobre aquest tema i l'exposes al teu blog.
Resultat d'imatges de 25 novembre












Des de 1981, Llatinoamèrica commemora cada 25 de novembre el dia contra la violència de gènere. Els moviments feministes de la regió, amb una de les taxes més altes de violència contra la dona, van encunyar aquesta data en honor a les dominicanes Minerva, Pàtria i Maria Teresa Mirabal, tres germanes assassinades el 25 de novembre de 1960 per ordre del dictador Rafael Leónidas Trujillo, del qual eren opositores. Anys més tard, el 1999, l'ONU es va sumar a la jornada reivindicativa i va declarar cada 25 de novembre Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra la Dona, en honor a les germanes Mirabal.

 Resultat d'imatges de violencia de genere



1a avaluacio

Cada noche es más larga

Cada noche es más larga

 14 il·lustraciones que ensenyan los miedos y las luchas que sufren los que padecen ansiedad

 y depresión. 

"Hace unos meses empezé a dibujar mis pensamientos, que son los de una persona que sufre ansiedad, los ataques de pánico y la depresión. Hice estos dibujos porque no soy nada bueno explicando lo que pasa en mi cabeza, y de este modo me resulta más fácil." Asi lo explica Sow Ay, que ilustra los miedos y las luchas de su dia a dia. 
ACTIVIDADES: 
      1. Busca información sobre lo que es la ansiedad y la depresión. Busca imágenes representativas.
ANSIEDAD:Estat mental que es caracteritza per una gran inquietud, una intensa excitació i una extrema 
inseguretat
DEPRESIÓ:Malaltia o trastorn mental que es caracteritza per una profunda tristesa, decaïment 
anímic, baixa autoestima, pèrdua d'interès per tot i disminució de les funcions psíquiques

      2. ¿Crees que has padecido alguna vez de ansiedad? Explica tu respuesta.
Si, perque quan me agobii necesit ana r a fer una volta per el carrer, perque siò hem mareig.
      3. ¿Crees que has sufrido alguna vez de depresión? Explica tu respuesta.
Si, quan es va morir la meva madrina la trobava a faltar.
      4. Comenta cada una de las imágenes que encontrarás en esta misma entrada.
1.
.
Quan passes pena per algu, ho pases malament.



2.
Quan tens un problema, has de demanar ajuda i et podran ajudar



3.


















































Quan estas escltanet musica, tots els teus pensament s'envan.


El que veu l'altre gent, no es el que ets passa realment.




5.


6.
No has de ser negatiu






7.

Quan tens pors, no vols sortir de casa teva.




8.
Quan estas amb amics, tot el que et passsa se't olvida.

9.
Saber que estas envoltat de gent que t'admira, et pot arribar a sentir be.

10.

Si et loleves tot el que penses dolent, et sentiras millor.
11. Com no el pots veure?
Sow Ay

12.
—Sé que soc pesat per parlar tant sobre la meva salut mental.
—No, no ho ets.
—Si us plau, no diguis mentides.

Sow Ay


13. Deixa'm morir. Estic millor? Sí! Per fi estic sent una mica productiu. Espera. N'estic fart. Que algú acabi amb mi.

14. Sé que és dur per a tu veure'm una mica més enfonsat cada dia. Em sap molt, molt de greu.